HANDGEMAAKTE KNUFFELS IN SAMENWERKING MET OUDEREN

Top Menu

IYA HAYKI in de media

By Evelien Salfischberger-Rombouts

Posted in , , | Tags : , ,

IYA HAYKI in de speciale uitgave ‘De Actief Plus’ van Weekblad Gilze en Rijen!
Deze uitgave gaat over actieve ouderen, voor actieve ouderen.

Deel opbrengst voor Nationaal Ouderen Fonds

Creatieve ‘omaatjes’ maken kleurige knuffels

Praten en breien gaan prima samen. Dat bewijzen de creatieve oudere dames die iedere twee weken bij elkaar komen voor een bijzondere handwerkactiviteit in verzorgingshuis Vita in Rijen. Acht dames – heren doen kennelijk nog steeds niet aan handwerken – haken en breien de meest uiteenlopende onderdelen waarmee de basis van de knuffels wordt aangekleed. De knuffels – IYA HAYKI – zijn een ontwerp van Evelien Salfischberger-Rombouts. Een deel van de opbrengst van de knuffels is bestemd voor het ‘Nationaal Ouderen Fonds’.

Door: Brigitte Laurijsen

Omaatjes. Zo noemt Evelien Salfischberger-Rombouts de handwerkende oudere dames liefkozend. Maar ‘oma’ zijn is geen voorwaarde voor deelname aan de activiteit. Creatief zijn wel. En dat zijn de dames. Handwerken hebben ze vroeger allemaal geleerd. De een geeft de voorkeur aan haken, de ander houdt meer van breien.

IYA HAYKI
Iedere knuffel die wordt gemaakt, krijgt een persoonlijke naam, maar de gezamenlijke naam van de knuffels is IYA HAYKI. Deze afkorting staat voor ‘If You Are Happy And You Know It’. Op de vraag waarom ze voor deze naam heeft gekozen, antwoordt Evelien: ,,Deze naam zegt precies waar het tijdens het maken van de knuffels om draait: ‘If You Are Happy And You Know It’. Als je maar gelukkig bent en je daar bewust van bent, kun je samen fijne dingen maken en creëren. Dat is wat ik met de Omaatjes van IYA HAYKI doe!’’

Spreekwoorden
Jong geleerd, oud gedaan. Je bent nooit te oud om te leren. Zij kan praten en breien. Vele spreekwoorden zijn van toepassing op de creatieve ‘omaatjes’. De handwerkende vrouwen hebben leren handwerken toen ze jong waren en doen dat nog steeds graag. Ook leren ze nog nieuwe dingen van elkaar. En praten en breien – of haken – gaat prima samen.

Gezellig
Voor de breiende en hakende dames is de activiteit niet alleen een productieve aangelegenheid, maar ook een gezellig samenzijn. Ze drinken een kopje koffie of thee en praten over van alles en nog wat. Over hun huidige leven, maar ook over vroeger. En over vroeger valt veel te vertellen, want er zijn dames bij van 92 en 96 en er zijn dames bij die elkaar al heel lang kennen omdat ze vroeger in hetzelfde koor zongen.

Eenzaamheid
Evelien vertelt dat ze op het idee voor de activiteit kwam toen ze de documentaire ‘Ik ben Alice’ zag. In deze documentaire maakten drie ouderen kennis met een zorgrobot. Zou een zorgrobot iets kunnen betekenen voor eenzame mensen? Op Evelien maakte de documentaire grote indruk. Ze besloot in actie te komen en benaderde Vita, een verzorgingshuis dat ze al kende aangezien ze zelf in Rijen geboren is. Vita bleek enthousiast en na een oproep in een flyer ging op 1 december 2015 de eerste handwerkochtend van start.

Goede doel
Met de activiteit ‘IYA HAYKI’ wil Evelien niet alleen de creatieve ‘omaatjes’ een gezellige ochtend bezorgen. Over het goede doel van de activiteit vertelt ze het volgende: ,,Een deel van de opbrengst van de verkochte knuffels is bestemd voor het Nationaal Ouderen Fonds. Deze organisatie helpt kwetsbare ouderen. Het Nationaal Ouderen Fonds wil ouderen uit hun isolement halen en wil zorgen voor meer sociale contacten en onvergetelijke momenten’’.

Karakter
Iedere knuffel heeft een eigen karakter. Evelien vertelt dat de karakters in haar hoofd ontstaan, maar dat de ‘omaatjes’ ook zelf ideeën kunnen aandragen.

De knuffels variëren in grootte van 30 tot 35 centimeter. De basis van de knuffel, wordt door Evelien gemaakt. De dames breien en haken allerlei accessoires zoals lijfjes, oortjes, armpjes, sierrandjes, en strikjes.

Eindresultaat
Op de vraag of de dames het eindresultaat van de knuffels te zien krijgen voordat ze worden verkocht, antwoordt Evelien: ,,Ik neem iedere keer knuffels mee om op de tafel te leggen. Dit zijn de knuffels waar ik de door de Omaatjes gemaakte accessoires in heb verwerkt. Op deze manier krijgen ze eigenlijk bijna altijd te zien wat we samen hebben gemaakt’’.

Voldoening
Evelien vertelt dat het veel voldoening geeft om maatschappelijk betrokken te zijn: ,,Je leert van elkaar en het geeft een mooie wisselwerking’’.

 

Comments are closed.
btt